Themabijeenkomst ‘Sterk op de been’ goed bezocht.

Op 30 november werd door KBO Lierop en de Dorpscoöperatie Lierop Leeft de themabijeenkomst ‘Sterk op de been’ georganiseerd.

Lotte Groothusen ( coördinator sport en bewegen werkzaam bij Onis Welzijn) en Evelien Slaats (beweegcoach  bij Leef Someren)  gaven tips op gebied van bewegen en in balans blijven, die meteen te gebruiken zijn in het dagelijks leven.

Statistisch gezien gebeuren de meest ongelukken en valpartijen in en rondom je eigen woonomgeving.

Als we ouder worden is het fijn als men de dagelijkse dingen kan blijven doen. Juist daarom is het belangrijk om zich veilig en vertrouwd te voelen in je eigen lichaam en sterk op de been te blijven.

Elke beweging draagt bij aan een positieve levensstijl en belangrijk is daarom, dit als vast onderdeel in je dagelijks leven toe te passen. En door meer te variëren, door eens een andere route te wandelen,  geeft het niet alleen andere indrukken, maar heeft dit ook een gunstig effect op het brein.

De tips die gegeven werden zijn heel gemakkelijk toe te passen.  Zet b.v. de kopjes net wat hoger zodat je meer moet strekken, of door op te staan uit een stoel zonder op je armen te steunen. Dit komt de beenspieren weer ten goede en als het mogelijk is een paar keren per dag de trap op- en aflopen.

Na de pauze gingen Lotte en Evelien in op het thema ‘in balans blijven’ om valpartijen te voorkomen. Zorg voor goede schoenen. Zorg dat het huis veilig is, leg b.v. geen losse vloerkleden op de grond.

Maar mocht je toch gevallen zijn, wat moet je dan doen om overeind te komen.

Vaak zijn we geneigd om meteen te proberen op te staan, maar het is beter de volgende tips op te volgen;

  1. Blijf even rustig liggen.
  2. Scan je lichaam of je wel of niet geblesseerd bent.
  3. Probeer zelf overeind te komen door op je knieën te gaan zitten en als het mogelijk is naar iets toe te kruipen waaraan je je op kunt trekken.
  4. Lukt het niet om op te staan, probeer op een of andere manier hulp in te schakelen.
  5. Maar als je echt bang bent om te vallen en het niet meer lukt om overeind te komen, dan is het te overwegen om een alarmsysteem aan te schaffen.

Verder is het mogelijk d.m.v.  fysiotherapie een cursus valpreventie  te volgen.

Alle aanwezigen op deze middag krijgen binnenkort nog een waaier met daarop oefeningen en veel van de gesproken onderwerpen op papier.

Al met al was het een leerzame  middag om zolang mogelijk ‘Sterk op de been’ te blijven.